• 1875 Oprichting Wynmalen & Hausmann

  Wynmalen & Hausmann wordt in 1875 opgericht en ingeschreven in het Handelsregister Rotterdam als “Handelsbedrijf in technische goederen”
 • 1901 Rotterdam

  "Gezicht op ons nieuw magazijn en de Regentesse brug."
 • 1964 Start divisie Industrie

  Door uitbreiding van de deskundigheid op het gebied van transportmaterieel, wordt in 1964 binnen W&H een divisie Industrie opgericht
 • 1977 Start Nemaasko

  In Maasbracht opent Nemaasko haar deuren, gericht op levering en onderhoud van grondverzetmaterieel. In 1998 wordt Nemaasko onderdeel van de Wynmalen & Hausmann bedrijven.
 • 1977 Start Bouwmachines Hoogerheide

  In Hoogerheide start Bouwmachines Hoogerheide, gericht op levering en onderhoud van grondverzetmaterieel en bouwmachines. In 1998 wordt Bouwmachines Hoogerheide onderdeel van de Wynmalen & Hausmann bedrijven.
 • 1981 Importeurschap Liebherr

  In 1981 wordt het importeurschap van Liebherr verworven. Liebherr, dat dan al een reputatie heeft opgebouwd op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid, efficiency en innovatie, is nog steeds één van de A-merken die door W&H worden vertegenwoordigd. Daar zijn wij trots op!
 • 1998 Start Purmerend

  W&H bouwt haar landelijk netwerk niet alleen uit door een aantal succesvolle overnames, maar óók door een nieuwe vestiging op te starten in Purmerend.
 • 2011 Overname W&H door Wim van den Heuvel

  Door een succesvolle management buy-out, is Wim van den Heuvel (op dat moment al 8 jaar directeur van de onderneming) voor 100% eigenaar geworden van Wynmalen & Hausmann.
 • 2013 Nieuwbouw Heteren

  Door de groei van de organisatie, barst de locatie in Heteren bijna uit haar voegen. Er wordt besloten in Heteren een nieuwe locatie te bouwen, die niet alleen ruimte biedt voor een verdere groei en professionalisering van de organisatie, maar tevens voorzien is van alle (technische en logistieke) faciliteiten om deze groei te ondersteunen.
Nieuwsoverzicht
Nieuwsarchief
Persberichten
 

Veelzijdig Liebherr R946 SHD met triple giek toon zich flexibel  |  14-6-2016

Veelzijdig Liebherr R946 SHD met triple giek toon zich flexibelAl 30 jaar is Gerard Bos Machineverhuur B.V. actief op het gebied van specialistisch grondverzet en verhuur van grondverzetmaterieel. Het bedrijf is in1986 opgericht en de eerste machine was een Hitachi UH 083 LC.
In 1995 werd er geïnvesteerd in de eerste graafkraan met lange arm. Er begon steeds meer vraag te komen naar dergelijke machines, waarmee men zich kon onderscheiden van andere verhuurders. Vanaf dat moment steeg het aantal longreach machines binnen de vloot flink en is de onderneming behoorlijk gegroeid. In totaal zijn twaalf gemotiveerde medewerkers in vaste dienst. Deze zijn allemaal goed opgeleiden in het bezit van certificaten die nodig zijn om voor bepaalde opdrachtgevers te komen naar dergelijke machines, waarmee men zich kon onderscheiden van andere verhuurders.
Vanaf dat moment steeg het aantal longreach machines binnen de vloot flink en is de onderneming behoorlijk gegroeid.
In totaal zijn twaalf gemotiveerde medewerkers in vaste dienst. Deze zijn allemaal goed opgeleiden in het bezit van certificaten die nodig zijn om voor bepaalde opdrachtgevers te mogen werken. Zo heeft iedereen naast het VCA-diploma en digitaal veiligheids paspoort de cursus werken langs het spoor gevolgd. Ook zijn alle machinisten gekeurd voor bodemsanering in de klasse A en B. Regelmatig worden cursussen gevolgd om de kennis en het werken met Topcon GPS 3DXi up-to-date te houden.Dit geeft opdrachtgevers de zekerheid dat kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel staan. Alle machines zijn tevens voorzien van een MAO5 overdruk systeem en hebben signalering.
Bos geldt in de Benelux als dé specialist op het gebied van graafmachines met lange giek.In totaal omvat het aantal longreach kranen tien stuks, in meerdere gewichtsklassen en met een divers werkbereik.De gieken zijn geheel naar eigen in zicht ontworpen, specifiek voor uiteenlopende werkzaamheden. Het is natuurlijk nog al een verschil of je met een lange giek taluds staat af te werken of diepe bouwkuipen moet ontgraven, het geen een giek vraagt met veel capaciteit.
Bijna elke machine bij Gerard Bos is ‘custom made’.In de vloot vinden we twee standaardgraafmachines terug.
De meeste rupsgravers zijn van Etec en door H.J. van Vliet speciaal op maat gemaakt. Verder vinden we er twee Liebherr R946’s terug, welke door Mari van Rodijnen van Wynmalen &Hausmann in Hoogerheide zijn geleverd.
De longreach graafmachines hebben een eigen gewicht tussen 30 en 65 ton. Het werkbereik varieert van 10 tot 22 meter. Daarnaast heeft men de beschikking over diverse verlengarmen van 2 tot 5,5meter, waarmee het bereik nog meer toeneemt. De grootste graafmachine is een Etec 859-III van 65 ton en met een werkbereik van 17 meter. De maximale hijslast bedraagt 9,8 ton op 9 meter. Het werkgebied ligt hoofdzakelijk in de Benelux.Echter, ook in Duitsland weet men de weg naar Gerard Bos inmiddels te vinden. Zo is vorig jaar in Berlijn nog een grote bouwput nat ontgraven. 

Snel Schakelen
Speciaal voor dat project zijn zwaar uitgevoerde kleigrijpers ontwikkeld. Dit allemaal met rotator en verlengbuizen om op diepte te komen. De inhoud van deze grijper bedraagt 1.580 liter en de schalen zijn speciaal voorzien van tanden om harde grond open te kunnen breken.Ook worden zwevende pennen voor de scharnieren van de schalen gebruikt en automatische smering om de levensduurte verhogen. Zeker bij inzet onderwater heeft materieel te lijden.
Het nat ontgraven  van bouwkuipen is één van de specialismen van Bos. Zo is recent de bouwkuip voor een aquaduct in Leeuwarden nat ontgraven en werd gelijkwaardig werk verricht ten behoeve van een parkeergarage nabij het Binnenhof in Den Haag. In feite behoren tot de activiteiten alle werkzaamheden die uitgevoerd kunnen worden met een longreach.
Die zijn zeer uiteenlopend. De kracht van het bedrijf ligt daarbij in de korte lijnen,waardoor men snel kan schakelen.
Het zoeken naar oplossingen voor problemen van klanten ziet Gerard Bos als een uitdaging. Door de jarenlange kennis en ervaring is er voor elk vraagstuk een oplossing. Daarbij beschikt het bedrijf over specifiek materieel om het werk snel, efficiënt en duurzaam uit te voeren.Ook heeft men een omvangrijk aanbodspecifieke aanbouwdelen.
Denk daar bij aan grijpers, spuitlansen, baggerpompen,bakken, sloophamers en trilblokken.Alle machines zijn al sinds 2007 uitgerust met Topcon machinebesturing. Vanaf dag één bestaat er met Topcon en toenmalig directeur Axel Messing een goede relatie en is vanaf het beginstadium goed en nauw samengewerkt. Het systeem had destijds lang niet zoveel mogelijkheden als nu en was gevoelig voor onderwaterwerk.Topcon heeft zich volledig ingezet om aan de door Gerard Bos gestelde vereisten te voldoen. Met succes. Binnen het bedrijf is iedereen bekend met deze technologie.
Ook hiermee loopt men voorop en wordt geïnvesteerd in de modernste 3D-GPS besturingssystemen om zich te kunnen onderscheiden. Bovendien kan men tegenwoordig niet meer zonder. Grote voordeel is dat je niet meer hoeft uit te zetten. Dat speelt zeker een belangrijke rol bij het nat ontgraven van bouwkuipen en onderwater werk.
Met3D-machinebesturing kun je altijd het gewenste profiel maken.

Maatwerk
In 2013 is voor het eerst een nieuwe Liebherr R946 Multi User aan het machinepark toegevoegd. Deze heeft een werkbereik van 20 meter. Er is voor Liebherr gekozen omdat dit merk op motoren gebied kon voldoen aan de strengsteemissie-eisen. Daarbij is de kwaliteit ontzettend goed en hebben de machines een gunstig brandstofverbruik.
Eind vorig jaar is daar nog een Liebherr R946 SHD met triple giek bij gekomen, die een Etec840 Triple vervangt.
De nieuwe R946 is speciaal op klantwens gemaakt. Liebherr staat bekend om het leveren van maatwerk af-fabriek en is daarin zeer flexibel en met behoud van de garantie en service van de leverancier. Daarom is bewust weer voor Liebherr gekozen. Duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol.De machine is bijzonder betrouwbaar en een schone Stage IV dieselmotor, iets wat steeds vaker door opdrachtgevers wordt verlangd. De R946 weegt in totaal zo’n 48 ton en staat op 900 mm rupsen.De giek en stick zijn elk 6,5 meter lang.Extra kracht is voorhanden doordat op de steel de kine matiek van een R924 wordt gebruikt. Voor goede stabiliteit en hef capaciteit is de machine uitgevoerd met 11ton ballast.
Een enorm pluspunt van deze Liebherr met verstel giek is het flexibele werkbereik. Je kunt er zeer ver, hoog en diep mee komen en dat met bijzonder veel hefcapaciteit.We zagen de R946 aan het werk met een grote NPK SV-24 XCR betonschaar, maar ook met 2 m³ graafbak, met grijper bij het nat ontgraven van een bouwkuip en zelfs met trilblok.
De Liebherr is dan ook voorzien van de nodige extra functies,inclusief lek leiding.
Al met al is de R946SHD een zeer sterke, zuinige en veelzijdige machine. Het maximale werkbereik op maaiveldniveau ligt op 17,2 meter.Volledig gestrekt tilt de R946 3,5 ton op16 meter. Dat is echt veel! De maximale werkhoogte bedraagt 16,5 meter en de triplegiek reikt tot een diepte van 11 meter.De machine is daarbij nog goed te transporteren.De transporthoogte bedraagt3.185 mm, bij een lengte en breedte van 14.600 respectievelijk 3.800 mm. De Liebherr R946 SHD is een machine die flexibel kan worden ingezet voor uiteenlopende werkzaamheden. Een product opmaat, dat volledig door Liebherr ingenieurs is doorgerekend. 
De klant krijgt vooraf een duidelijke graafdiagram en weet exact wat het bereik is met de bijbehorende hijstabellen.
Daar komt nog bij dat de R946 SHD zeer snel is, veel productie draait en zuinig is qua brandstofverbruik.
Dat alles maakt deze 48-tons Liebherr –net als eigenaar Gerard Bos Machineverhuur– een veelzijdige specialist.bron:BMB