• 1875 Oprichting Wynmalen & Hausmann

    Wynmalen & Hausmann wordt in 1875 opgericht en ingeschreven in het Handelsregister Rotterdam als “Handelsbedrijf in technische goederen”
  • 1901 Rotterdam

    "Gezicht op ons nieuw magazijn en de Regentesse brug."
  • 1964 Start divisie Industrie

    Door uitbreiding van de deskundigheid op het gebied van transportmaterieel, wordt in 1964 binnen W&H een divisie Industrie opgericht
  • 1977 Start Nemaasko

    In Maasbracht opent Nemaasko haar deuren, gericht op levering en onderhoud van grondverzetmaterieel. In 1998 wordt Nemaasko onderdeel van de Wynmalen & Hausmann bedrijven.
  • 1977 Start Bouwmachines Hoogerheide

    In Hoogerheide start Bouwmachines Hoogerheide, gericht op levering en onderhoud van grondverzetmaterieel en bouwmachines. In 1998 wordt Bouwmachines Hoogerheide onderdeel van de Wynmalen & Hausmann bedrijven.
  • 1981 Importeurschap Liebherr

    In 1981 wordt het importeurschap van Liebherr verworven. Liebherr, dat dan al een reputatie heeft opgebouwd op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid, efficiency en innovatie, is nog steeds één van de A-merken die door W&H worden vertegenwoordigd. Daar zijn wij trots op!
  • 1998 Start Purmerend

    W&H bouwt haar landelijk netwerk niet alleen uit door een aantal succesvolle overnames, maar óók door een nieuwe vestiging op te starten in Purmerend.
  • 2011 Overname W&H door Wim van den Heuvel

    Door een succesvolle management buy-out, is Wim van den Heuvel (op dat moment al 8 jaar directeur van de onderneming) voor 100% eigenaar geworden van Wynmalen & Hausmann.
  • 2013 Nieuwbouw Heteren

    Door de groei van de organisatie, barst de locatie in Heteren bijna uit haar voegen. Er wordt besloten in Heteren een nieuwe locatie te bouwen, die niet alleen ruimte biedt voor een verdere groei en professionalisering van de organisatie, maar tevens voorzien is van alle (technische en logistieke) faciliteiten om deze groei te ondersteunen.
Nieuwsoverzicht
Nieuwsarchief
Persberichten
 

IJzersterk Team  |  2-6-2016



In de gemeente De Fryske Marren is een in het oog springende combinatie aan het werk.
Jan Wander Wierda uit Oudemirdum rijdt hier door de straten met zijn nieuwe LiebherrA914 mobiele graafmachine met daarachter gekoppeld een Terra-Select T4 trommelzeef.Wierda is met zijn machines verantwoordelijk voor het rooien van 50.000 m² plantsoen.


De plantsoenbeplanting moet plaats maken voor gazon.Een vereiste uit het EMVI raambestek was datde machinist alle werken zelfstandig uitvoert enbovendien een aansturende en controlerende rolvervult.
Jan Wander Wierda (47), die in 1997 zijn bedrijf JWW Infraen Groenwerken startte, bedacht dat zijn nieuwe LiebherrA914 met specialistische aanbouwdelen al veel mogelijkheden bood, maar dat nog meer denkbaar was.
Wierda ging samen met Van Bemmel Machine-import uit IJsselstein aan de slag om het rooien, uitgraven, uit zeven, aanvullen en afwerken goed op elkaar af te stemmen.Uitgangspunt was het in één werkgang scheiden van de beplantingswortels,waarna de grond weer teruggestort wordt in de perken en het groenafval in een kiepauto van de gemeente belandt om te worden afgevoerd.
Als basismachine is gekozen voor een Terra-Select T4 met een 40x40 trommelzeef.De 10 ton wegende mobiele zeef hangt tijdens de werkzaamheden constant achter de Liebherr A914 graafmachine.Al rijdend en werkend gaat deze compacte combinatie door de straten van de gemeente De Fryske Marren.

Obstakels ontwijken
De Terra-Select T4 is uitgerust met een tweedelige fijn band die tijdens het draaien vanuit de cabine in hoogte versteldkan worden. Deze transportband is voorzien van een snellerehydraulische motor waardoor de band veel verder kan storten,maar ook dichterbij. Dankzij deze constructie kan op2,5 tot 5 meter worden uitgestort.
De zij band kan tijdens de werkgang met behulp van de afstandsbediening op en neer,zodat obstakels als bomen, lantaarnpalen en borden kunnen worden ontweken.Om het lichtere materiaal in de trommel te krijgen, zijn op de bunkerband zogenoemde meenemers geplaatst. Dit moet voorkomen dat de band onder het materiaal doorslipt.
Het bovenste stuk van de voorzijde van de bunker kan naar beneden draaien, waardoor Wierda vanuit de cabine van zijn machine in de zeef kan kijken. Ook kan de trommelzeef van uit de Liebherr in en uit bedrijf worden gesteld.Ook bijzonder is de afstandssensor op de overmaatband, gecombineerd met een stoplicht. Hierdoor weet de achteruitrijdende vrachtwagenchauffeur exact hoever hij van de machine af is. Botsingen worden zo voorkomen.Dankzij de inzet van de Liebherr A914 in combinatie met deTerra-Select T4 trommelzeef wordt niet alleen efficiënt gewerkt,maar ook milieubewust. Er hoeft nauwelijks nieuwe grond te worden aangevoerd, hetgeen een aanzienlijke hoeveelheid minder transportbewegingen betekent.

Efficiënter, veiliger en sneller werken
Al vanaf de oprichting van zijn bedrijf in 1997 is Jan Wander Wierda steeds op zoek naar mogelijkheden om het werk efficiënter,veiliger en/of sneller uit te kunnen voeren. Voor zijn mobiele graafmachine ontwikkelde hij vanuit die gedachte de afgelopen jaren al diverse specialistische aanbouwdelen voor het bewerken en aanvullen van bermen en weg verbredingen.Door zeer nauwkeurig het effect van kleine aanpassingen en instellingen te documenteren, wist Wierda de meest optimale gereedschappen en werkwijzen vast te stellen.Zo werden ook de bevestigingswijzen van uitrustingsstukken aan de mobiele graafmachine en de materiaal soort van de slijtdelen proefondervindelijk geperfectioneerd.Met betrekking tot zijn nieuwe Liebherr A914 wilde Wierda dat al zijn bestaande aanbouwdelen zonder aanpassingen herbruikbaar zouden zijn. De constructieafdeling van Wynmalen& Hausmann Pelle Service uit Hengevelde wist deze wens om te zetten naar een robuuste en praktische oplossing.Het uitrustingsstuk is vanuit de cabine hydraulisch in hoogte instelbaar. Met een vanuit de linkerhendel proportioneel bedienbaar schuifblad kan tegelijk met dezelfde hendel ook gezwenkt worden.Voor het werken met een maximaal bereik is een extra lange lepelsteel (3,0 meter) gemonteerd, die in combinatie met een Beco draaikantelstuk voldoende stabiliteit en mogelijkheden biedt voor alle moeilijk bereikbare locaties langs de gemeentelijke wegen.

Extra middeldrukfunctie
Op het wensenlijstje van Wierda stond ook een fijn gevoelige bediening van meerdere hydraulische functies in combinatie met een groot hydraulisch vermogen om uitrustingsstukken aan te drijven. Hiervoor werd door Liebherr af fabriek een extra middeldrukfunctie opgebouwd. Deze bewijst zijn diensten onder meer bij het aandrijven van de BVR 12 zeefbak.Tijdens het opbreken van allerlei soorten stenen kan de bediening van het draaikantelstuk en de zeefbak ongewijzigd blijven. Het zeven en uitspreiden/opladen van de stenen is daardoor gelijktijdig mogelijk, zonder over te hoeven schakelen.De extra middeldrukfunctie komt ook van pas bij slootonderhoud.De vier meter brede maaikorf kan dan gelijktijdig knippen, kantelen en roteren.Zo is Wierda dus steeds op zoek naar mogelijkheden om het werk efficiënter, veiliger en/of sneller uit te kunnen voeren.Samen met Liebherr-importeur Wynmalen & Hausmann en Van Bemmel Machine-import werd een adequate oplossing bedacht om de opdracht van de gemeente De Fryske Marrentot een goed einde te brengen. Wierda: ‘Meedenken en samen vanuit de praktijk werken aan een passende oplossing.Daar sta ik voor richting mijn klanten en dat verwacht ik ook van mijn leveranciers.’




Bron: BouwMachines